Het probleem van namaak

Weblogs

Mensen kopen steeds meer online. Helaas gaan webwinkels en de verkoop van namaakproducten hand in hand. De Douane handhaaft op merkenrecht en houdt elk jaar grote hoeveelheden namaakproducten tegen.

Belangrijke verkoopplek van namaakproducten

De laatste jaren is er een flinke toename te zien van de online verkoop van namaakproducten. Dit komt doordat mensen tegenwoordig veel meer in webwinkels kopen. Criminelen misbruiken de online verkoop steeds vaker. Zo kunnen ze nepartikelen verkopen via bekende webwinkels die mensen zien als betrouwbaar. Het gaat vooral om:

  • speelgoed
  • parfum
  • make-up
  • medicijnen
  • zonnebrillen
  • schoenen
  • kleding

De straffen van deze illegale handel zijn laag en de winsten zijn hoog. Er gaan wereldwijd miljarden in om, waarmee criminele organisaties allerlei illegale en gevaarlijke zaken financieren.

Douane controleert op namaakproducten

De Douane controleert op mogelijke inbreuken op intellectuele eigendomsrechten, zoals het merkenrecht. Merkenrecht houdt in dat een merknaam of een uiterlijk kenmerk alleen met toestemming van de eigenaar mag worden gebruikt. Als dat niet het geval is, dan spreken we van namaakproducten.

De Douane controleert of bepaalde producten mogelijk zijn nagemaakt. Eigenaars van (internationale) merken kunnen bij de Douane een verzoek indienen om gericht actie te ondernemen tegen invoer van nagemaakte producten. Zo’n verzoek wordt vaak gedaan bij alle douanediensten in de Europese Unie.  De douanediensten in de lidstaten controleren dan ook op mogelijke inbreuken op dat merkenrecht en houden die namaakproducten dan tegen.

Op deze manier wordt aan de buitengrens van de EU toezicht gehouden op de mogelijke invoer van namaakproducten. Bijvoorbeeld bij post- en koeriersbedrijven, binnenkomende zee- en luchtvracht en bij reizigers.

Onbekende regels en ‘net echt’ producten

De invoer van namaakproducten via post- en pakketdiensten komt onder andere omdat niet iedereen die online koopt de invoerregels kent die daarbij horen. Bijna de helft van de jongeren denkt bijvoorbeeld dat je namaakproducten zonder problemen kunt invoeren. Dat klopt niet. Het is verboden om merkproducten na te maken, verkopen of in te voeren. Een extra probleem is dat veel mensen sowieso niet weten hoe je namaakproducten herkent en dus niet weten dat ze een namaakproduct kopen.

Van illegaal naar recycle

Namaakproducten hebben allerlei risico’s voor de gezondheid en veiligheid. Denk aan ontploffende telefoonopladers, speelgoed met loszittende onderdelen of producten gemaakt met kankerverwekkende stoffen. Niet alleen vanwege de inbreuk op het merkenrecht, maar ook vanwege deze gezondheids-en veiligheidsrisico is het belangrijk om namaakproducten te onderscheppen en te vernietigen. We zoeken hierbij wel naar duurzame oplossingen. Het grootste gedeelte van alle namaakproducten die de Douane tegenhoudt, wordt gerecycled in een sociale werkplaats tot herbruikbare grondstoffen.
 

Meer weten over de regels rond online winkelen? Ga naar douane.nl/internetaankopen.

Soorten intellectueel eigendomsrecht

Dit artikel gaat over namaakproducten. Het maken, verkopen en invoeren van namaakartikelen is in strijd met het merkenrecht, onderdeel van het intellectueel eigendomsrecht. Het intellectueel eigendomsrecht gaat over verschillende soorten rechten. Naast het merkenrecht zijn er bijvoorbeeld ook octrooirecht, kwekersrecht en het tekeningen-en modellenrecht. Lees meer over de soorten intellectueel eigendomsrecht.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.