Uniform van de Douane
De Douane heeft een eigen uniform. Dit draagt onder meer bij aan herkenbaarheid, uitstraling en veiligheid. Vooral de collega’s die in contact komen met het publiek (bijvoorbeeld in de havens en op de vliegvelden) dragen altijd een uniform.

De Douane draagt een uniform sinds 1946, al zijn er in de geschiedenis van de Douane ook veel eerder periodes geweest waarin douaniers (deels) geüniformeerd rondliepen.
Verschillende soorten uniformen en onderdelen
Er zijn verschillende tenues voor douaniers: die voor de collega’s in het fysiek toezicht (FT, die zie je bijvoorbeeld op Schiphol) en voor de collega’s op kantoor. De uniformen bestaan uit verschillende onderdelen zoals broeken, rokken, jassen of polo’s, maar zijn altijd herkenbaar door onze huisstijl. Naast uniformen dragen douaniers ook regelmatig beschermende kleding. Denk aan verschillende soorten handschoenen, die beschermen tegen onbekende stoffen, maar ook tegen verwondingen. Er is gehoorbescherming voor in én over de oren, en ook veiligheidsbrillen om de ogen te beschermen en mondkapjes. Bij specialistische werkzaamheden, zoals op/in het water en op hoogte, worden de wettelijke voorschriften gevolgd. Ook volgen de douaniers regelmatig trainingen in veilig werken en worden zij op andere manieren geschoold en voorgelicht over veiligheid.
Functieonderscheidingstekens
Op de schouder van de uniformen staat een functieonderscheidingsteken. Hieraan kan je zien in welke functie een Douanier werkt. Het geeft dus geen rangen of aanspreektitel aan zoals bij Defensie. Bijvoorbeeld:
- in de uitvoering, als medewerker of als teamleider,
- bij het laboratorium of orkest van de Douane,
- bij de staf (‘op kantoor’) in verschillende functies of als leidinggevende.
