Zo komt een tv-serie over de Douane tot stand

Weblogs

Maandag 10 maart is het zo ver: dan komt het nieuwe seizoen van De Douane in Actie op televisie. In twintig afleveringen zie je hoe divers het werk van de Douane is. Een behoorlijke uitdaging om al die werkzaamheden te laten zien in een serie. Floor de Vreede, hoofdredacteur bij productiemaatschappij SimpelZodiak en Cynthia Hoek, producer, nemen ons mee in het proces.

Floor werkt al ruim twintig jaar in de media. Ze begon als redacteur, groeide door naar eindredacteur en is inmiddels al acht jaar hoofdredacteur. Het wil zeggen dat ze programma’s van A tot Z begeleidt. Ze doet dit onder andere voor ‘Ik Vertrek’, maar ook verschillende documentaires. En dus voor  ‘De Douane in Actie’.

Douaniers en productie achter de schermen tijdens opnames van De Douane in Actie
Beeld: ©Douane
De crew tijdens een draaidag op luchthaven Schiphol.

Van idee tot uitzending

Voor de Douane was het een must om haar diversiteit te laten zien in dit seizoen. Waar velen de Douane kennen van het werk op vliegvelden of in de Rotterdamse haven, moet na deze serie iedereen begrijpen dat we nog veel meer doen dan dat. Er valt zo veel te vertellen, maar hoe krijg je al die verhalen in beeld. Binnen de organisatie werden deze verhalen opgehaald, maar ook SimpelZodiak ging op pad. Redacteurs gingen langs de verschillende werklocaties van de Douane. Ook Cynthia dompelde zich onder in de wereld van de Douane. “Dat was eerst best overweldigend, want wat is er veel te ontdekken. Het mooie is dat de Douane heel veel medewerkers heeft die zo enthousiast zijn over hun werk. De trots en het enthousiasme waarmee de douaniers over hun werk vertellen en hun wereld met je delen, maakt het een rijke ervaring.”

Megaklus met goede voorbereiding

Floor was ook bij de eerste twee seizoenen van de serie betrokken. Floor: “Dat was een groot voordeel. We hadden al ervaring met het opstellen van de contracten en kenden de organisatie al een beetje, waardoor we wisten wat we konden verwachten.” Een groot verschil tussen dit seizoen en de eerdere twee was echter de omvang. De eerste twee seizoenen hadden acht afleveringen, nu moesten het er twintig worden. Daarnaast was er een strakke deadline, in slechts 2,5 maand moesten 80 draaidagen plaatsvinden. Een mission impossible? Welnee, met een goede voorbereiding moest het lukken. “Dat hebben we onder andere gedaan door ons team op te schalen”, vertelt Floor. “Aan dit seizoen hebben in totaal 25 mensen gewerkt, terwijl dat de vorige keer de helft was. We hadden heel flexibele camjo’s [redactie: camerajournalisten] die zowel konden filmen, als editen. Als er een draaidag verschoof, konden ze in de montage aan het werk.”

Samen met een team van eindredacteuren, redacteuren, editors en producers ging Floor aan de slag. Eén van hen was producer Cynthia. Aan haar de eer om de planning rond te krijgen. “Er waren dagen bij dat de planning van uur tot uur veranderde”, vertelt de producer. “Dan verschoof er weer iets, dan ging het niet door. Het douanewerk laat zich niet plannen.” Dat vraagt best wat van een team, maar Cynthia bleef positief. “Het contact met de Douane en haar medewerkers was heel goed. De medewerkers dachten mee, waren enthousiast en dat hielp enorm. Door in scenario’s te denken, konden we goed schakelen als iets eens anders liep.”

Cameraman en producer onder een paraplu tijdens opnames van De Douane in Actie
Beeld: ©Douane
Cynthia en cameraman Sjoerd tijdens een regenachtige draaidag.

Van idee tot uitzending

Er valt zo veel te vertellen, dat de keuze niet makkelijk gemaakt is. Floor legt uit hoe een idee uiteindelijk in een uitzending terecht kan komen. “Je zet als het ware de bril op van de kijker. De kijker moet kunnen meeleven, kunnen zien hoe iets afloopt.” Maar niet alleen de gebeurtenissen zijn van belang. Er zijn mensen nodig die het verhaal willen vertellen. “Daarvoor zoeken we medewerkers die enthousiast zijn en hun verhaal graag willen delen.” Tenslotte legt Floor uit dat er in elke aflevering een goede balans moet zijn. “Je wilt niet de hele aflevering op één plek zitten. Ook wil je een goede balans tussen spannende vondsten en achtergrondinformatie over verschillende processen.”

En zo werden de 80 draaidagen ingepland, soms draaiden de camera’s wel op vier filmlocaties op één dag. Al die draaidagen leverden bij elkaar zo’n 720 uur aan ruw materiaal op. En dan begint het gepuzzel in de montage. In de televisiewereld is ‘Kill Your Darlings’ een veelgehoorde term. “Die gaat ook op in dit programma. We hebben zo veel mooi materiaal, zo veel leuke momenten. Maar als maker moet je je bij elk fragment afvragen of het iets toevoegt aan het verhaal dat je wilt vertellen. Wat is het beste voor het programma? En zo sneuvelen er soms toch dingen die wel goed zijn.”

Montage en inspreken voice overs
Beeld: ©Douane
In de montage worden de beelden beoordeeld. Als de uitzending 'af' is, worden de voice-overs ingesproken.

Zorgvuldig viewen

Als hoofdredacteur is Floor verantwoordelijk voor het definitieve plaatje en dat moet voldoen aan verschillende wensen. Om ervoor te zorgen dat wat er op televisie te zien is ook daadwerkelijk klopt én veilig is voor het grote publiek, viewde de Douane de afleveringen nauwkeurig. Een speciale commissie stortte zich op het bekijken van alle afleveringen. Maar de Douane was niet de enige die wensen had.

Floor: “We hebben te maken met de wens van de Douane, maar ook van onze opdrachtgever RTL. De zender is heel betrokken en na de interne viewingsrondes kijkt en beoordeelt RTL ook mee.” Zo was het aan Floor en haar team om daarin constant de balans op te zoeken.

Welkom in de wereld van de Douane

En of dat gelukt is? Als je het Cynthia vraagt wel! De eerste twaalf afleveringen waren in december al als preview te zien op RTL 5 en de reacties die de producer daarop ontving, waren positief. Cynthia: “Ik kreeg veel verbaasde reacties, in positieve zin. Velen hadden geen idee dat de Douane zo veel verschillende functies en mogelijkheden bood. Er zijn zo veel specialisaties, zoals de vraagbaken, dat is echt bijzonder!”

Ook Floor is tevreden met het resultaat. “Visueel gezien zitten er prachtige items in. De gigantische containerschepen, tegenover de schildpad Boeier op transport. Ook de reclaim op Schiphol blijft een wondere wereld, waar ik mij zelf ook na nu drie seizoenen nog blijf verbazen.”

De makers zijn benieuwd naar de reacties van de kijkers. Floor: “Ik hoop dat de kijker zich in de afleveringen heerlijk kan onderdompelen in een wereld die hij nog niet kent. Dan hebben wij ons doel bereikt.”

De Douane in Actie is vanaf 10 maart elke werkdag om 19:30 te zien op RTL5. Enthousiast geworden over het werk van de Douane? Onze arbeidsmarktcampagne laat zien wat er (op dit moment) mogelijk is! 

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.