Wat een vondst!

Weblogs

Zien wat niet gezien mag worden; daar zijn onze douaniers ijzersterk in. Dagelijks speuren zij naar smokkelwaar. Hun oog valt op onregelmatigheden, afwijkingen en andere opvallende zaken. Zo ontdekken zij soms de meest verbazingwekkende dingen. Elk kwartaal zetten we een aantal bijzondere bevindingen voor je op een rijtje.

Illustratie van Douanier met speurhond in de haven
Beeld: ©Douane

Cocaïne in een wandelstok

Douaniers op onze luchthavens komen de meest uiteenlopende en creatieve smokkelmethoden tegen. Zo vonden zij een wandelstok, maar scanbeelden lieten zien dat dit niet zomaar een wandelstok was. In een verborgen ruimte in de stok was cocaïne verstopt. Deze drugs zijn in beslag genomen en vernietigd.

Cocaine verstopt in wandelstok
Beeld: ©Douane
Scanbeelden maakten duidelijk dat de stok een verboden inhoud had.

Geen zuivere koffie

Een straffe bak koffie doet wonderen aan het begin van de dag. Maar de koffie die douaniers van Schiphol Cargo aantroffen, kun je beter laten staan. De zakken bleken gevuld met XTC-pillen, zo’n 2,5 kilo per zak. De drugs zijn in beslag genomen en vernietigd.

XTC in koffie
Beeld: ©Douane
In totaal zat er zo'n 2,5 kilo XTC tussen deze koffiebonen.

Lendenwervel

In deze overzichten laten we vaak drugsvondsten zien, maar de Douane doet veel meer dan dat. Zo zien we ook toe op het zogenaamde CITES-verdrag, wat gaat over beschermde planten en dieren. De douaniers die op Schiphol reizigersbagage controleerden, krabden zich wel even achter de oren toen ze deze vondst deden. Na hulp van de vraagbaak Flora en Fauna bleek het om een lendenwervel van een bultrug te gaan. De passagier had niet de juiste papieren bij zich en de wervel werd dan ook in beslag genomen.

Wervel van een bultrug
Beeld: ©Douane
De lendenwervel was ruim 3 kilo.

Verboden superfood

Een lekker gembershot of frisse açai-bowl, sommige superfoods zijn lekker én goed voor je. Maar over de inhoud van deze flessen kunnen we dat niet zeggen. Deze flessen, op het oog gevuld met pulp van açaibessen bevatten namelijk zakjes cocaïne. De douaniers namen de flessen in beslag. De drugs zijn vernietigd.

Cocaine in flessen acai pulp
Beeld: ©Douane

Deze bevindingen zijn eerder verschenen op ons Instagram-account @douane_nl

Onze social media redacteuren delen hier elke week een bijzondere vondst. Ook vind je er leuke feitjes en weetjes. Wil jij ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws van de Douane? Volg het account dan snel!

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

  • Mooi !

    Van: Greetje van Nie | 07-08-2024, 15:37