Douane Laboratorium

Producten alleen met het blote oog controleren is niet altijd genoeg voor de Douane. Wat op een verpakking staat, klopt namelijk niet altijd. Om zelf wetenschappelijk te bepalen waarvan iets precies gemaakt is, heeft de Douane al sinds 1880 een eigen laboratorium.

Stoffen onderzoeken

Het Douane Laboratorium had in het begin als taak om de hoeveelheid suiker in voedsel zoals stroop te onderzoeken. Op suiker zat toen namelijk nog accijns. Dat is een belasting op de invoer en verkoop van bepaalde spullen. Nu kan het laboratorium de samenstelling van bijna alle producten onderzoeken. Niet alleen om te bepalen in welke belastingcategorie het product valt, maar ook om te controleren of ergens drugs of andere verboden stoffen in zitten. Of stoffen waarvoor een vergunning nodig is. Soms onderzoekt het laboratorium of iets van beschermde dieren is, zoals koraal en ivoor. Het invoeren van zulke producten is namelijk verboden.

Standplaats en taakverdeling

Het Douane Laboratorium is in Amsterdam. In totaal werken er ongeveer 75 mensen, verdeeld over 4 teams. Elk team bestaat uit:

  • een manager;
  • analisten;
  • scheikundigen.

Wetenschappelijk bewijs

De managers geven leiding aan hun team, de analisten doen het onderzoek. De scheikundigen bekijken de resultaten en schrijven hun conclusies op in een rapport. Dat rapport is het wetenschappelijk bewijs voor de gevonden stoffen. Aan de hand van dit rapport bepaalt de Douane de volgende actie. Bijvoorbeeld een betaalverzoek voor de verkoper van het onderzochte product.

Soms naar bedrijven

Analisten werken vooral in het laboratorium, maar gaan soms ook naar bedrijven om daar onderzoek te doen. Bijvoorbeeld naar kledingbedrijven, tassenfabrikanten of grote winkelketens. De resultaten zijn dan sneller bekend en de analist kan extra uitleg geven.

Werkwijze

Het Douane Laboratorium onderzoekt nooit hele partijen, maar alleen ‘monsters’. Dat zijn soms heel kleine hoeveelheden van een product om te bepalen wat het is of van welke stoffen het is gemaakt. Elk jaar onderzoekt het laboratorium ongeveer 18.000 monsters.
Veiligheid staat daarbij voorop. Daarom gelden er strenge regels waar elke medewerker zich aan moet houden. Brandbare en gevaarlijke stoffen liggen in speciale kasten, analisten dragen veiligheidsbrillen en grote afzuigkappen houden de lucht schoon. Iemand die een gevaarlijke stof in zijn ogen krijgt, kan zijn ogen spoelen met een speciale oogdouche.

Heel precies werken

Medewerkers van het Douane Laboratorium moeten heel precies werken, goed plannen en organiseren. Een onderzoek kan namelijk wel 5 uur duren. De kwaliteit van het onderzoek is belangrijk, want de resultaten bepalen bijvoorbeeld of iemand strafbaar is en of een product Nederland in mag. Alle douanes in de Europese Unie werken op precies dezelfde manier in hun laboratoria. Daardoor zijn de resultaten overal hetzelfde. Zo kan de Douane nog beter internationaal samenwerken.

Bijzondere kennis

Medewerkers van het Douane Laboratorium hebben veel bijzondere kennis en komen de gekste dingen tegen bij het onderzoeken. Bijvoorbeeld jonge glasaaltjes die bedoeld zijn voor China, de nieuwste modeartikelen en exotisch voedsel. Dat houdt hun werk verrassend.