Attachés Douane

Een goede relatie onderhouden met andere landen is een belangrijke taak van de Douane. Zeker als Nederland veel zaken doet met een land. Daarom plaatst de Douane sinds 1993 attachés in het buitenland.

Veilig en prettig zakendoen

Attachés zijn ambtenaren die lange tijd in het buitenland wonen en werken namens de overheid. Douane-attachés doen dat speciaal voor de Douane. Ze wisselen informatie uit en werken aan een goede relatie met de douanedienst van dat land. Door de attaché kan de Douane beter met het land samenwerken. Bijvoorbeeld rond de invoer en uitvoer van spullen tussen de beide landen. Maar ook bij de aanpak van smokkel in drugs, beschermde dieren en planten en nagemaakte spullen.

Standplaatsen

De Douane heeft op dit moment 4 attachés in 4 landen:

  • Beijing, China;
  • Brasilia, Brazilië;
  • Londen, het Verenigd Koninkrijk;
  • Singapore. Deze attaché heeft ook contact met Indonesië, Maleisië, Thailand en Vietnam.

Eigen contactpersoon

Elke attaché heeft een eigen contactpersoon bij de Douane in Nederland. Aan die persoon geeft de attaché belangrijke informatie door. Zoals informatie die ons hier kan helpen goederen en personen te controleren die uit dat land komen. De contactpersoon geeft aan de attaché weer door wat er allemaal bij de Douane in Nederland gebeurt. Elke maand hebben de attachés een online overleg met alle contactpersonen in Nederland.

Werkwijze

Attachés verzamelen allerlei informatie over de landen waar ze werken. Bijvoorbeeld hoe een land spullen controleert die naar Nederland komen. En wat voor verboden spullen veel vanuit dat land naar Nederland komen. Op basis daarvan adviseren ze de Nederlandse Douane. Wij houden daar dan rekening mee bij de controles aan de Nederlandse grenzen. In spullen uit Zuid-Amerika let de Douane bijvoorbeeld extra goed op verstopte drugs.
Bij ontwikkelingen die beide landen raken geven de attachés ook advies aan de douanediensten in het buitenland. Zoals bij de gevolgen van de Brexit voor het goederenverkeer tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.

Kennis delen

De attachés van de Douane verzamelen niet alleen informatie. Ze delen ook waardevolle kennis van Nederland met overheden in het andere land. De Nederlandse Douane is altijd nieuwsgierig naar nieuwe technieken voor betere controles. Denk aan het gebruik van drones bij het zoeken naar criminelen. Soms kunnen landen juist leren van slimme technieken van de Nederlandse Douane. Het Douane-laboratorium heeft bijvoorbeeld een app gemaakt om makkelijker vast te stellen of bepaalde medicijnen in Nederland ingevoerd mogen worden.

Goede relatie houden

Het werk van attachés gaat niet alleen om kennis en informatie. Attachés werken ook aan een goede relatie met een land. Bijvoorbeeld door het ontmoeten van mensen die belangrijk zijn voor het zakendoen tussen de landen. Mensen in het echt zien is vaak nodig voor een goede relatie.

Belangrijke eigenschappen

Attachés hebben geen makkelijke baan. Ze wonen tot wel 4 jaar in het buitenland voor hun werk, vaak samen met hun gezin. Daarom moeten ze de taal goed spreken en met respect omgaan met andere culturen. Ook moeten ze goed tegen stress kunnen. Het werk van een attaché kan namelijk erg druk zijn.