Samenwerken bij aanpak illegale verdovende middelen
Verschillende organisaties werken aan het (uitvoeren van) het drugsbeleid. Bekend zijn de ministeries van Justitie en Veiligheid en die van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Of de politie en het Openbaar Ministerie (OM). Bij het vinden van illegale verdovende middelen werkt de Douane dan ook met en voor verschillende partners.
Teams binnen de Douane
De Douane werkt op veel verschillende manieren aan het tegengaan van drugssmokkel. Binnen de Douane zijn er specifieke teams en onderdelen met gespecialiseerde taken op dit gebied.
Iedereen kent de douaniers die op de luchthaven bagage controleren, of containers in de havens. Daarnaast zijn er ook douaniers die zich bezig houden met luchtvracht, post en ander internationaal transport. En dan heeft de Douane ook nog bijzondere teams, zoals een duikteam, een droneteam en een team Bijzondere Bijstand (TBB).
Samenwerking met partners
De Douane werkt veel samen met andere (overheids-) organisaties. Ook als het gaat om de handel in en productie van illegale verdovende middelen, zijn verschillende organisaties betrokken. Bijvoorbeeld in het HARC (Hit and Run Cargoteam). De Zeehavenpolitie houdt verdachten aan, het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt deze verdachten, de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) spoort de geldstromen op die uit de drugshandel volgen.
Aukje de Vries, staatssecretaris Toeslagen en Douane:
"De aanslagen die we onder andere hier in Rotterdam zien, ondernemers die onder druk worden gezet en de drugslabs die ons platteland onveilig maken, zijn voorbeelden van de gevolgen van de ondermijnende criminaliteit in ons land. We moeten er alles aan doen om deze nietsontziende criminelen aan te pakken. Dat kan alleen als we samen optrekken. Het HARC is een uniek voorbeeld van zo’n samenwerking. Ik ben onder de indruk van de manier waarop de Douane, de politie, het OM en de FIOD de handen ineen slaan om de drugssmokkel aan te pakken."