Douane vindt 103.000 euro aan cash en kostbaar sieraad bij reiziger op Schiphol

De Douane trof op 12 mei tijdens een bagagecontrole op Schiphol een grote hoeveelheid contant geld en een kostbare gouden ketting aan.

De in Nederland wonende reiziger had 103.000 euro aan contant geld op zak. Ook had de man een gouden ketting bij zich ter waarde van 12.000 euro.

Bedrijfje in sieraden

De man verklaarde dat hij het geld van verschillende personen had gekregen om sieraden in Singapore te kopen. Hij wilde in Nederland een bedrijfje in sieraden opstarten. Het daarop volgende onderzoek van de Douane kon de verdenking van witwassen niet wegnemen.  

Koninklijke Marechaussee doet verder onderzoek

Douaniers hebben de man met het bedrag en het luxe sieraad aan de Koninklijke Marechaussee overgedragen voor verder onderzoek. Tijdens een huiszoeking in de woning van de man, werden nog eens 400 sieraden aangetroffen met een waarde van 85.000 euro.

Witwassen en financiering terrorisme tegengaan

Wie voor €10.000 of meer aan geld of andere liquide middelen meeneemt over de grens, moet hier aangifte van doen. Met de aangifteplicht voor liquide middelen wil de Europese Unie (EU) witwassen en het financieren van terrorisme bestrijden.

In 2023 heeft de Douane op Schiphol maar liefst 72 verdachten wegens een vermoeden van witwassen overgedragen aan de FIOD en de Koninklijke Marechaussee. Het ging in totaal om een bedrag van 3,2 miljoen euro.

Beeld: ©Douane