Douane en politie vinden ruim 350.000 euro en illegale sigaretten tijdens verkeerscontrole

Op donderdagavond 16 mei hielden de Douane en politie een algemene verkeerscontrole in Den Haag. Hierbij troffen zij in een voertuig pakjes onveraccijnsde sigaretten en een groot geldbedrag van ruim 350.000 euro aan.

Sigaretten waar geen accijns over betaald is

Nadat een motoragent een personenvoertuig de controlestraat binnenbracht, zagen de douanemedewerkers en de politie diverse onveraccijnsde sigarettenpakjes in het voertuig liggen. Onveraccijnsde sigaretten zijn sigaretten waar geen accijns over betaald is. De Douane ziet toe op de afdracht van accijns, een vorm van belasting.

Na deze vondst hebben douaniers het voertuig aan een grondige controle onderworpen.

Ruim 350.000 euro in plastic tas

Tijdens de controle zagen Douaniers een plastic tas die op de grond achter de bestuurdersstoel lag. Bij het openen van de tas troffen zij diverse soorten eurobiljetten aan. In totaal betrof dit €370.250,-. De drie inzittenden zijn aangehouden als verdachten van witwassen en mensenhandel. Het geldbedrag is door de politie in beslag genomen. De politie doet ook verder onderzoek naar de herkomst van het geld.

Samenwerken tegen ondermijnende criminaliteit

Diverse opsporingsdiensten weten elkaar steeds vaker te vinden in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit. Tijdens deze gemeenschappelijke (ook wel ‘integrale’ controles) kunnen de Douane, politie, maar ook andere partijen als de Koninklijke Marechaussee en Belastingdienst hun krachten bundelen. Zo kunnen zij op één moment op verschillende thema’s controleren en handhaven.

Meldrecht voor grote geldbedragen

Naast het afpakken van grote sommen geld, heeft de Douane ook de signalerende taak in het kader van het Meldrecht. Dit is een nationale maatregel rondom het bestrijden van witwassen en terrorisme financiering. De Douane ziet ook toe op reizigers die grote geldbedragen met zich meebrengen. Hierbij kan de Douane de houder van zogenoemde liquide middelen (bijvoorbeeld contant geld, maar ook goud) verplichten om openheid te geven over de herkomst en bestemming van het geld.

Lees meer over het toezicht op reizen met liquide middelen.

Douaniers troffen een groot geldbedrag aan tijdens een verkeerscontrole
Beeld: ©Douane