Afval uitvoeren, invoeren of doorvoeren

Wanneer een bedrijf afvalstoffen uitvoert, invoert of doorvoert, krijgt het te maken met wetgeving rond afval. Deze wetgeving is ondergebracht in de Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen (EVOA).

Exporteren van afval

Of een bedrijf afval mag overbrengen naar andere landen is afhankelijk van drie factoren:

  • Staat het afval op de groene of op de oranje lijst?
  • Wat is de bestemming van het afval? (OESO land of niet-OESO land)
  • Wat is het doel van de overbrenging? (Nuttige toepassing of verwijdering)

Groene lijst en oranje lijst afvalstoffen

De meeste afvalstoffen staan ofwel op de groene ofwel op de oranje lijst. Afval dat op de groene lijst staat is ongevaarlijk. Deze stoffen kunt u naar OESO landen vervoeren als u een vereenvoudigd document invult, het zogenoemde bijlage VII formulier.


Groene lijst

Op de transport van groene lijst afvalstoffen naar niet-OESO landen is de Derdelandenverordening van toepassing. Dat is een wet waarin is opgenomen of, en zo ja onder welke voorwaarden, de verschillende niet-OESO landen afvalstoffen van de groene lijst wensen te ontvangen. Dat kan zijn:

  • Verbod,
  • Kennisgevingsprocedure (uitgebreid document waarin informatie staat over herkomst en samenstelling van de afvalstof, verwerking, route en transporteurs),
  • Bijlage VII procedure.
     

Oranje lijst

Op de oranje lijst staan alle afvalstoffen met gevaarlijke eigenschappen zoals accu’s en afgewerkte olie. Deze stoffen mogen alleen vervoerd worden naar OESO landen. Ook hier moet een kennisgevingsprocedure worden gevolgd. Het is ook mogelijk dat de uitvoer van afvalstoffen geheel verboden is. In dat geval staan ze niet op de groene of oranje lijst.

OESO-landen

OESO staat voor Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Dat is een internationaal verband waarin 38 landen samenwerken om sociaal en economisch beleid te bespreken, te bestuderen en te coördineren. OESO landen zijn voornamelijk ontwikkelde landen. De handel in afvalstoffen met niet-OESO landen is verboden als die bestemd zijn voor verwijdering. Als het afval een nuttige toepassing kent is exporteren onder bepaalde voorwaarden wel mogelijk.

Nuttige toepassing of verwijdering

De Douane wil altijd weten wat het doel is van het overbrengen van de afvalstoffen: nuttige toepassing of verwijdering. Onder nuttige toepassing wordt verstaan: recycling, hergebruik, terugwinning en andere handelingen die gericht zijn op het verkrijgen van secundaire grondstoffen. Onder verwijdering vallen alle handelingen die niet als nuttige toepassing kunnen worden aangemerkt, zoals verbranden.

Wel of geen afvalstatus

Exporteren van afval kent vaak strengere wetgeving dan het exporteren van producten die niet als afval worden bestempeld. Zo mag u een functionerende televisie naar een niet-OESO land exporteren maar een kapotte televisie niet. Een kapotte televisie is namelijk afval en staat op de oranje lijst. Het kan voor bedrijven dus aantrekkelijk zijn om hun goederen onder de afvalstatus uit te krijgen. De Douane controleert of bedrijven op de juiste manier handelen.

End of waste

Bepaalde specifieke afvalstoffen zijn niet langer afval als ze een behandeling hebben ondergaan en voldoen aan bepaalde voorwaarden. Dat noemen we End of waste, ofwel: Einde-afvalfase. Wat afval is voor de een, kan een grondstof zijn voor de ander.  Om de afvalstof hiervoor in aanmerking te laten komen, moet er aan bepaalde eisen worden voldaan. Zo moet er een specifieke bestemming zijn, er moet een markt voor zijn en de afvalstof moet voldoen aan bepaalde technische eisen. Tot slot mag het geen negatieve effecten voor milieu of de gezondheid hebben.

Beeld: ©Nienke Elenbaas fotografie