Douane ontdekt 62.000 illegale sigaretten in busje tijdens controle

Op zondag 8 september troffen douaniers tijdens een controle 62.000 illegale sigaretten aan in een busje. De bestuurder van het busje is aangehouden en de sigaretten zijn in beslag genomen en worden vernietigd.

Douaniers voerden een reguliere surveillance uit bij De Lutte toen zij een busje met buitenlands kenteken van de weg haalden. Tijdens de controle van het busje ontdekten zij afwijkingen in de laadruimte van de bus. In totaal troffen de douaniers 310 sloffen met sigaretten aan. Ook vonden zij nog wat zakken met losse tabak.

Aanhouding wegens illegale tabakssmokkel

De bestuurder van het busje is aangehouden door de douaniers en inmiddels ook verhoord. De sigaretten, losse tabak én het busje zijn in beslag genomen. De sigaretten zullen worden vernietigd. Waren de sigaretten op de Nederlandse markt terecht gekomen, dan was de Staat zo’n 25.000 euro aan accijns misgelopen.

Toezicht op accijnsgoederen

Accijns is een zogenoemde indirecte belasting op de verkoop of het gebruik van bepaalde goederen. In Nederland moet accijns betaald worden over bijvoorbeeld tabak, alcohol en brandstoffen (minerale oliën). De Douane is verantwoordelijk voor het innen van deze belasting en draagt deze af aan de Staat. Ook houdt de Douane toezicht op accijnsgoederen. Van de opbrengst van deze en andere belastingen betaalt de overheid belangrijke zaken. Denk aan scholen, ziekenhuizen, maar ook veiligheidsdiensten als politie en brandweer.

Lees meer over het toezicht op accijns en tabaksproducten.