Zo onderscheidt de Douane nep van echt

Weblogs

Criminelen proberen dagelijks namaakproducten van bekende merken ons land binnen te smokkelen. Deze goederen zijn soms moeilijk van echt te onderscheiden. De Douane treedt op bij de import van namaakartikelen onder de verordening (wet) op intellectueel eigendomsrecht (IER). Maar hoe onderscheiden we nou nep van echt?

Het probleem van namaak

Erkende fabrikanten moeten zich houden aan allerlei wetgeving rond de productie van goederen. Bij de productie van namaakartikelen is er vaak geen zicht op de omstandigheden in fabrieken. Zo kan er kinderarbeid plaatsvinden of ernstige milieuverontreiniging. Ook kunnen de producten een risico vormen voor de uiteindelijke gebruiker. Denk aan ontploffende telefoonopladers, speelgoed met loszittende onderdelen of producten gemaakt met kankerverwekkende stoffen.

Wereldwijd lopen merken voor miljarden euro’s aan inkomsten mis door de handel in namaak. Bovendien betalen criminelen geen btw of inkomstenbelasting over hun goederen waardoor de overheid ook veel geld misloopt. De winsten belanden in de zakken van criminele organisaties. Die organisaties houden zich vaak ook bezig met drugshandel en het witwassen van geld, blijkt uit onderzoeken van Europol.

Smokkel van namaakgoederen neemt toe

Met de toename van e-commerce (online verkoop) neemt ook de handel in namaakgoederen toe. De Douane onderschepte in 2023 voor ruim 78 miljoen euro aan namaakartikelen tegenover bijna 58 miljoen euro een jaar eerder. Met name speelgoed, luxegoederen, kleding en telefoonaccessoires waren populair.

Douaniers zijn getraind om uiterlijke kernmerken van merkartikelen te herkennen. Namaak is tegenwoordig zo goed dat het soms om de kleinste details gaat. Meermaals per jaar praten grote merken zoals Adidas en Google douaniers bij over verschillen tussen echt en namaak.

Beeld: ©Douane

Hoe de Douane nepartikelen ontdekt

Illegale kledingfabrikanten in bijvoorbeeld China, Turkije of Hong Kong zijn in staat om namaakshirts, -broeken en -schoenen te produceren die qua kwaliteit haast niet onderdoen voor de grote merken. Toch zijn er altijd wel verschillen te zien.

De Douane komt ook veel namaak in luxegoederen zoals horloges, handtassen en parfum tegen. Die komen vaak vanuit een land waar de merkhouder haar artikelen niet produceert. Daarom controleert de Douane verzendinformatie altijd grondig. Ook zien douaniers veel producten die het merk zelf helemaal niet uitbrengt, zoals telefoonhoesjes of dekbedden van een exclusief modemerk.

Spelfouten maken het niet minder fout

Fabrikanten van namaakartikelen denken regelmatig dat ze onder de IER-wetgeving uit kunnen komen door bewust spelfouten te gebruiken (bijvoorbeeld Chanele in plaats van Chanel). Maar door een merknaam net iets anders te spellen, vervalt het merkrecht nog niet. Dat recht beschermt namelijk niet alleen de naam, maar ook het logo en de vormgeving van een product.

Beeld: ©Douane

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.