Wereldhavendagen 2024: een kijkje in de diverse wereld van de Douane

Tijdens het weekend van 6, 7 en 8 september bruisten de kades in Rotterdam. Het was tijd voor de jaarlijkse Wereldhavendagen. Wij namen deel en lieten het publiek kennismaken met het veelzijdige werk van de Douane.

Op vrijdag 6 september trapten we om 10:00 uur af op de Westerkade. Wie hier langs liep, kon niet om de Douane heen. Voertuigen, een scanvoertuig, containers en een heuse ‘demonstratie-area’ trokken de aandacht van het publiek. Voor de kade, in het water, lag de Albatros, één van onze patrouillevaartuigen. Waarnaast onze snelle RHIB-boten af en aan aanmeerden.

Rotterdam vanaf het water
Beeld: ©Douane

Douaniers laten hun werk zien

Er waren douaniers uit verschillende processen aanwezig om het publiek te vertellen over hun werk. Zo werd bij de scan in geuren en kleuren uitgelegd hoe je scanbeelden leest en konden bezoekers hun eigen tas laten scannen. De collega’s van OSODT (Fysiek Toezicht) lieten zien hoe zij onder andere met drones hun werk uitvoeren. Ook op het water houden we toezicht, onder meer met ons patrouillevaartuig. Menig bezoeker nam dan ook een kijkje aan boord om te zien hoe dit er aan toe gaat.

Een bijzonder team is het Landelijk Visitatie Team. Deze medewerkers doen hun werk aan boord van reusachtige containerschepen. Zij deinzen niet terug voor benauwde machinekamers of krappe ruimtes tussen een stapel containers. Jong (en oud) kon zelf eens proberen om de verborgen ruimte in een container te openen.

In onze stand konden de bezoekers kennismaken met nog meer kanten van het douanewerk. Medewerkers van het Douane laboratorium lieten er zien hoe zij met behulp van de First Defender stoffen onderscheiden. En douaniers van Veiligheid, Gezondheid, Economie en Milieu hadden de vitrinekasten gevuld met bizarre in beslag genomen goederen. Van bedreigde planten en dieren tot aan neppe sneakers en van verboden wapens tot illegale medicatie. Tenslotte leerde de bezoeker ook meer over nucleaire straling in producten en hoe wij zorgen dat dit niet het land binnenkomt.

Interviews en demonstraties

We hebben diverse vacatures openstaan en wie kan er nu beter over het werk vertellen dan een enthousiaste collega die dat werk al doet? Daarom vroegen we verschillende collega’s het hemd van het lijf tijdens Q&A’s. Wat maak je nu mee als medewerker bij de scanunit? En hoe ziet een dag op het water eruit? Het zijn zomaar wat vragen die door de douaniers enthousiast werden beantwoord.

Elk jaar trekken onze slimme speurhonden weer veel bekijks. Ook dit jaar lieten de hondengeleiders zien hoe onze honden hun werk doen. Na een succesvolle vondst kregen de speurhonden een beloning van de geleider en luid applaus van het publiek.

Speurhond Joey laat zien hoe hij zijn werk doet
Beeld: ©Douane

Is het een match?

Vrijdag is de dag voor young professionals. Geïnteresseerden in een carrière bij de Douane konden tijdens het Match Career Event kennismaken met de Douane als werkgever. Tijdens een interactieve Douane Escape Room ontdekten zij of er in hen een echte douanier schuilt.

Ook werken bij de Douane?

Er was zo veel te zien en de douaniers vertelden zo enthousiast over hun werk, dat er met regelmaat geïnteresseerde bezoekers bij onze ‘werken bij’-stand stonden. Hier zaten HR-medewerkers klaar om potentiële nieuwe collega’s alles te vertellen over de mogelijkheden die de Douane biedt.

Op zaterdag en zondag was de steel- en sambaband van het orkest aanwezig. Zij verhoogden de sfeer met hun swingende muziek. Het toeval wil dat ook zij plek hebben voor muzikanten en in ons vacature overzicht zie je waar zij precies naar zoeken.

Heb je ons gemist? Geen zorgen, op onze website lees je nog veel meer over het veelzijdige werk van de Douane. Daarnaast verwijzen we je graag naar onze vacaturesite. We hebben mooie vacatures open staan. Zowel in de Rotterdamse haven als op kantoor. En ook in andere regio’s in het land zoeken we nog collega’s.

Kijk op werken.douane.nl voor de actuele vacatures. Staat er nu niets bij wat bij jou past? Maak dan een job alert aan! 

Douane orkest speelt bij de stand
Beeld: ©Douane