Douane te zien in tv-programma over Schiphol

De Douane is wekelijks te zien in het RTL5-programma ‘Schiphol Airport’. Een groep enthousiaste douaniers is tijdens hun dagelijks werk gevolgd door een cameraploeg. Op die manier laten de Douane en andere organisaties zien hoe divers het werk op de luchthaven is.

De luchthaven Schiphol wordt wel eens een stad op zichzelf genoemd. Met ruim 440 duizend vluchten in 2023 is het dagelijks een enorme drukte op het vliegveld. Vele medewerkers van verschillende organisaties werken dan ook hard om alles in goede banen te leiden. In het  televisieprogramma Schiphol Airport krijg je een kijkje achter de schermen bij al deze organisaties. En zo ook bij de Douane. Douaniers Jan en Chirine zijn twee van onze collega’s die namens de Douane deelnamen. Een bijzondere ervaring, waar ze met plezier op terugkijken.

Diversiteit en impact van het werk laten zien

Het werk van de Douane beperkt zich, ook op de luchthaven, niet alleen tot drugscontroles. En in tegenstelling tot wat velen denken, controleren wij juist geen paspoorten. Dat is een taak van de Koninklijke Marechaussee. Het is dus niet voor iedereen duidelijk wat de Douane allemaal doet. Door mee te doen aan het programma, kunnen we laten zien hoe divers ons werk is.

Douanier Jan, die op Schiphol werkt bij de controle van passagiersvluchten, omschrijft het zo: “Ik wilde de kijkers laten zien wat ons werk inhoudt, wat we tegenkomen en hoe we hiermee omgaan. Het is belangrijk om te begrijpen dat wij als douaniers een unieke verantwoordelijkheid dragen. We hebben het voorrecht om elke koffer te mogen openen, maar moeten wel respectvol en zorgvuldig omgaan met alles wat we aantreffen. Soms zijn dat goederen waar belastingen of accijns voor moeten worden betaald. Maar soms ook strafbare producten, die een snelle en juiste reactie vereisen. Het is belangrijk dat we integer en professioneel werken.”

Niet anders werken dan normaal

Hondengeleider Chirine trad met haar deelname buiten haar comfortzone. De serie is haar televisiedebuut en dat was best spannend. Maar de kans om het bijzondere werk van een hondengeleider te laten zien, greep ze graag aan. “In het begin is het best gek. Overal waar je gaat, gaan de camera’s met je mee”, vertelt ze. En hoewel niet al haar dagelijkse werkzaamheden in beeld gebracht konden worden, is het programma wel een echte afspiegeling van haar werk.

Zich anders voordoen dan ze is, was geen optie. “Ik werk dag in, dag uit met mijn hond. Die kent mij helemaal. Ben ik zenuwachtig of gespannen, dan merkt de hond dat meteen. Daarom kon ik die spanning al snel loslaten.”

Hoewel collega Jan al eerder mee deed aan televisieprogramma’s, waren deze opnames toch een unieke ervaring. “De aanwezigheid van een camera gaf me soms het gevoel dat er honderdduizenden mensen mee keken, wat ervoor zorgde dat ik extra goed nadacht over wat ik zei en deed. Ik probeer  altijd correct en netjes te zijn en daadwerkelijk mezelf te blijven.”

Benieuwd naar de reacties van kijkers

Vanavond verschijnt de eerste aflevering. Een uniek inkijkje in een wereld die voor de collega’s dagelijkse kost is, maar voor veel kijkers heel bijzonder is. “Het idee dat heel Nederland straks kan zien wat ik doe, voelt best onwerkelijk,” deelt Jan. “Op Schiphol komen miljoenen mensen per jaar, dus wij maken de meest uiteenlopende dingen mee. Sommige gebeurtenissen zijn verdrietig, andere zijn juist weer heel mooi of zelfs hilarisch.”

Chirine zit vanavond voor de televisie. “Ik heb twee afleveringen gezien, de rest is voor mij zelf ook een verrassing. Ik ben heel benieuwd wat de reacties gaan zijn, maar kijk vooral terug op een positieve ervaring!”

Schiphol Airport is vanaf 27 augustus wekelijks om 20.30 te zien bij RTL 5.

Een cameraploeg filmt douanier Chirine op Schiphol
Beeld: ©Douane