Douane geeft voorlichting op Schiphol aan vakantiegangers

Wat mag wel en niet mee naar Nederland worden gebracht vanaf je vakantiebestemming? Als mensen al voor hun vakantie de regels kennen rond reizen en bagage, voorkomt dat voor de reiziger en de Douane een hoop problemen. Daarom geven we op de drukste dagen in de zomervakantie extra voorlichting hierover op Schiphol.

Geen ongewenste spullen Nederland in

Een van de taken van de Douane is ervoor zorgen dat er geen ongewenste spullen ons land binnenkomen. Zoals sommige schelpen of beschermd koraal. We begrijpen dat het mooie herinneringen aan het strand en de zee zijn, maar in veel gevallen is het niet toegestaan ze mee te nemen naar Nederland.

Dat geldt ook vaak voor plantaardige en dierlijke producten. Hiervoor gelden strenge regels omdat er mogelijk ziekten en plagen op kunnen zitten. De Douane raadt het daarom aan om op safe te spelen en helemaal geen plantaardige of dierlijke producten mee te nemen.

Beeld: ©Douane

Stand met douaniers

In een stand geven douaniers informatie aan vakantiegangers voordat ze op reis gaan. Bij de stand kunnen reizigers voorbeelden zien van voorwerpen die de Douane eerder in beslag nam. Zoals een bontjas van luipaardhuid. 

Toename van sigaretten en rooktabak

Onze aanwezigheid is nodig omdat we zien dat reizigers nog te vaak (al dan niet per ongeluk) verboden goederen van vakantie mee naar huis nemen. Zo ziet de Douane een flinke toename van sigaretten en rooktabak bij reizigers. Daar is een limiet aan verbonden. De toename komt mogelijk door de recente accijnsverhogingen. Ook zien douaniers bijna dagelijks beschermd koraal terug in de bagage van passagiers. Of traditionele oosterse medicijnen waarin plantaardige of dierlijke producten verwerkt zijn.

Douaniers staan klaar op Schiphol Airside (het gebied achter de bagagecontrole) van 8.00 tot 17.00 uur op:

  • Maandag 22 juli
  • Vrijdag 26 juli
  • Maandag 29 juli
  • Vrijdag 2 augustus

De Reisapp

Reis je niet op deze dagen maar wil je toch meer weten? In de Reisapp van NederlandWereldwijd en de Douane staat ook veel betrouwbare reisinformatie. In deze app staat bijvoorbeeld wat je wel en niet mee terug naar Nederland mag nemen. Zo ben je altijd en overal voorzien van de juiste informatie. Toch nog een vraag? Dan kan je ook contact opnemen met 0800 0143 of via onze sociale mediakanalen.